Зоната като начин на хранене ? Ползи от балансираното хранене.

балансирано хранене по зоната

В тази статия накратко ще Ви представим какво е Зоната като начин на хранене и какви ползи носи тя за тялото както отвън така и отвътре.

„Човек е това, с което се храни“ гласи една много стара поговорка – това как ще изглеждаме и как вътрешно ще се чувстваме зависи само и единствено от нас и първата крачка към това е да приемаме качествена и балансирана храна. Няма как да ядем без да обръщаме внимание какво и по колко слагаме в устата си и да искаме да сме добре изглеждащи, да се чувстваме добре, пълни с енергия и мотивация, да даваме добър пример на  децата си, изобщо да бъдем здрави и успешни.

Зоната не е поредната измислена диета, с която ще свалите просто няколко килограмa за месец и до там. Това е начин на хранене за постоянно, чрез който ще „подреждате“ хормоните си и тялото ви ще започне да работи максимално добре, т.е.

 • ще свалите всички излишни килограми /ако имате такива/;
 • ще се чувствате винаги енергични, бодри, концентрирани;
 • ще се радвате на чудесно здраве;
 • ще спре „изкуствения“  глад за сладко;
 • ще бъдете в добро настроение  и по – спокойни, тъй като дисбаланса в хормоните води до депресии, раздразнителност и безпокойство, при това без да е необходимо да спирате всички любими храни или да се ограничавате тотално от определени групи храни. Просто отделяте време да се научите как да комбинирате храните правилно, в какви пропорции, свиквате да се храните на често, свиквате да пиете вода и завинаги забравяте за борбата с кантара и за честите посещения в аптеката.

Кои хора могат да се хранят по Зоната?

Всички!

 • Хора, които искат да отслабнат;
 • Хора, които искат да запазят теглото си;
 • Хора, които искат да се хранят правилно и държат на здравето си;
 • Бременни и кърмещи жени. Важи с пълна сила и за тези, които искат да забременеят (знаете, че в голяма степен от случаите проблемът е хормонален);
 • Хора с проблемна кожа;
 • Хора с диабет;
 • Хора със хормонални проблеми и болести;
 • Деца (малки и големи);
 • Спортисти;
 • Активни хора, които обичат да са енергични през целия ден;
 • Работещи в офис, а и навсякъде – колкото и да сте заети, при една добра организация можете да се храните правилно и балансирано – всичко друго е оправдание.

Ползите от Зоната

Усетите ли веднъж ползите от Зоната, ще осъзнаете каква мощна сила е храната, консумирана в правилните количества. Зоната е начин на хранене, с помощта на който още през първте 2 седмици, ще усетите благоприятните метаболитни промени, които ще настъпят във вашето тяло.

 • Ще сте в добра физическа форма – начинът на хранене в зоната увеличава притока на кислород в мускулните клетки. Стабилните нива на инсулин ще ви позволят да имате достъп до складираните телесни мазнини и да ги изгаряте като неограничен източник на енергия. Ще се чувствате енергични през целия ден и ще се сбогувате със следобедното отпускане.
 • Ще се концентрирате по-добре – когато поддържате нивото на кръвната захар стабилно ще установите, че можете да сте по-съсредоточени и да мислите по-добре, без да изпитвате умствена умора, която настъпва след около 2-3 часа след поемане на голямо количество въглехидратна храна.
 • Ще забавите процеса на стареене на тялото.
 • Няма да огладнявате между храненията, защото когато се храните в Зоната, мозъкът получава постоянно необходимото му гориво, а именно кръвната захар. Липсата на това „гориво“ за мозъка ви кара да се чувствате раздразнителни, уморени и гладни.
 • Ще намалее желанието ви за сладко ( по-малко въглехидрати) – храненето в Зоната пренастройва хормоналния баланс в тялото. По този начин се регулира нивото на кръвната захар и се намалява желанието за въглехидрати (сладкиши), които да ви доставят само краткотрайна енергия.
 • Ще се радвате на по-свежа кожа, по-здрава коса и по-здрави нокти.
 • Ще се наспивате с по-малко сън.
 • Ще намалите риска от сърдечно-съдови заболявания, защото балансираното хранене в Зоната регулира и намалява нивата на инсулин.

Кой е създателят на Зоната ?

Създателяъ на Зоната се казва д-р Бари Сиърс. Той прекарва над 20 години в научни изследвания и разработки относно храната, която консумираме и въздействието й върху хормоните в тялото и как чрез балансирането на тези хормони може да се постигнат оптимални резултати, свързани с оздравяване на организма и поддържане на добро общо физическо и психическо състояние. Той вярва, че балансираното и здравословно хранене в Зоната и резултатите, в негово следствие, са предпоставка за нов поглед на бъдещето на медицината.

Доктор Бари Сиърс представя многобройни клинични изследвания върху категории болни хора и необоримо доказва, че при всички рискови заболявания храненето в Зоната може и трябва да стане основен лечебен метод. Процесите на стареене на тялото също могат да бъдат забавени, ако се храните в Зоната.

Храненето в Зоната допринася за хормонален баланс в тялото ви и то функционира максимално добре, чувствате се енергични, изглеждате добре и сваляте излишно телесно тегло, ако имате такова.

Зоната = Баланс на Хормоните в тялото

А как хормоните ни да бъдат в идеален баланс ?

Като се научим да ги управляваме чрез храненето, като на всяко хранене приемаме протеини /30%/, въглехидрати /40%/, мазнини /30%/. За да може да комбинирате голям брой храни е необходимо да се научите коя храна е протеин, коя въглехидрат, коя мазнина. 

А какво става, ако се храните нередовно и небалансирано, например по веднъж на ден, или приемате основно въглехидрати / тестени храни, сладки, ориз, картофи и др.)? – абсолютно сигурно е, че имате хормонален дисбаланс и е въпрос на време да започнат някакви проблеми. Ето една малка част от симптомите на хормоналните дисбаланси:

 • Повишен апетит (особено за сладко);
 • Честа умора и отпадналост;
 • Наддаване на килограми;
 • Храносмилателни проблеми, подуване, тежест в корема;
 • Депресия, раздразнителност, безпокойство.

Само при нормално ниво на хормоните в тялото е възможно човек да има здравословно тегло, да не чувства умора, да е пълен с енергия и настроение, да не боледува, да има чиста кожа и здрава коса, изобщо да се чувства здрав отвън и отвътре.

Храненето в Зоната не означава да изключите любими храни или групи храни/продукти. Необходимо е само да се научите как правилно да комбинирате въглехидратите, протеините и мазнините във всяко ядене, да пиете повече вода и да се храните на всеки 3-4 часа.

Когато на всяко хранене се приемат протеини ( 30% ), въглехидрати ( 40% ) и мазнини ( 30% ) се счита, че хормоните се балансират. Дори и да не сте абсолютно стрикти, отново ще усетите невероятни резултати. А за да не се задълбочавате в теглене и мерене на грамажи храна, може да използвате ” Метода на око”.

Кратки обяснения какво е балансирано хранене по Зоната и кои храни са протеин, въглехидрат и мазнина

На всяко хранене трябва да имате балансирана комбинация от протеин, въглехидрат и мазнина!

Кои храни са източници на протеини, кои на въглехидрати и кои на мазнини.

 • Протеини – меса, риба, млечни продукти, яйца, соеви продукти:
 • Въглехидрати” Добри” ( плодове и зеленчуци), “Лоши” (тестени и сладки изделия)
 • Мазнини – “Добри” ( ядки, зехтин, маслини, авокадо, тахан), “Лоши” ( олио, маргарин и др.)

По “Методът на око” протеинът във вашата порция трябва да е около 100-150гр ( приблизително колкото е размерът на вашата длан).

“Добрите” въглехидрати (плодове), трябва да са 200гр, ако не се консумират към основно ядене.Ако се хапват към основно ядене като десерт, тогава трябва да са около 100гр или по-малко в зависимост от вида плод. От “Добрите” въглехидрати (зеленчуци) като броколи, зеле, спанак, краставици и др., може да хапвате колкото желаете, тъй като те не влияят на кръвната захар. в по-малки количества трябва да са доматите , патладжана, печени чушки и други.

От “Лошите” въглехидрати ( боб, нахут, елда, ориз, картофи, грах идр.) в едно ядене трябва да са колкото един ваш юмрук ( около 100-120гр).

Мазнините ( кокосово масло, зехтин, авокадо, семена, тахани, ядки, маслини и др.) трябва да са 1 чаена лъжичка или десетина бройки на ядене.

На всяко ядене е необходимо да имате и от трите групи храни ( протеин, въглехидрат и мазнина) за да бъде балансирано храненето.

Много подробно с картинки и примери как да сглобите едно ваше ядене по “Метода на око” може да прочетете от сайта https://www.kakvodaqm.bg/metodt-na-oko/ .

В сайта https://www.kakvodaqm.bg/ може да прочетете по-задълбочено за това как се пресмятат и комбинират различните групи храни. В него има много примери, полезна информация, рецепти, реални истории на хора, които са изживели невероятни трансформации след като започват да се хранят по метода на Зоната, както и всичко свързано със Зоната, като начин на хранене.

 

Рибено масло в Зоната

„Хорате често ме питат какво бих променил, ако трябваше да пиша отново първата ми книга „Зоната“. Единственото нещо, което бих направил по-различно, е усилено  да наблегна на критичната нужда от високи дози ултра-пречистено фармацефтичен клас  рибено масло. С годините стигнах до заключението, че това може би е чудотворното лекарство на двадесети и първи век. Според мен, това радикално ще промени практиката на медицината.“

                                                         Д-р Бари Сиърс – Омега RX Zone

Омега-3 са незаменими мастни киселини, което означава, че човешкият организъм няма способността да ги произвежда. Така единственият начин да си ги набавим е чрез храната. Консумирането на риба и рибено масло под формата на капсули или в течно състояние като хранителни добавки, са най-добрите източници на Омега – 3. Тъй като много малка част от хората консумират всеки ден по 2 пъти риба, рибеното масло остава единственият вариант за набавяне на необходимото количество Омега-3 за тялото.

Омега-3 са градивните елементи за хормоните, които помагат за борба и справянето с възпалението. Когато има натрупано възпаление, това е една от основните причини да наддаваме на тегло, да развиваме хронични заболявания и да остаряваме с по-бързи темпове.Режим на хранене, богат на омега-3 (например риба и рибено масло), може да помогне за минимизиране на възпалението, докато диета, богата на омега-6 мазнини (например царевично масло, соево масло, шафраново масло) може да насърчи възпалението. Проблемът е, че повечето американци и европейци имат диета с невероятно ниско съдържание на омега-3 и невероятно богата на омега-6 мазнини.

Проучванията показват, че нарастването на нашата епидемия от затлъстяване е паралелно с увеличения ни прием на омега-6 и намаления прием на омега-3. Ето защо е важно да имате подходящ баланс и на двете, за да сведете до минимум възпалението и да насърчите цялостното здраве.

Основните ползи от омега-3 идват от способността им да лекуват възпалението. Две омега-3 мастни киселини, които са били най-широко проучени за техните клинични ползи, свързани с намаляване на възпалението, са EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина).

EPA и DHA се намират предимно в рибата и рибеното масло.
EPA помага да се сведе до минимум образуването на хормони, за които е известно, че насърчават възпалението (т.е. ейкозаноиди), докато както EPA, така и DHA спомагат за генерирането на хормони, които са от решаващо значение за разрешаването на възпалението (т.е. резолвини).
В научната литература е показано, че съотношението 2:1 на EPA към DHA покрива най-широк спектър от ползи за здравето.

Д-р Сиърс е прекарал повече от 35 години в изследване на ролята на омега-3 рибеното масло и възпалението в организма. Неговият научен принос помогна да се ръководи индустрията на омега-3 в производството, пречистването и стабилизирането на високоефективни и чисти омега-3 продукти.

Стандартите на д-р Сиърс за PCB са 25 пъти по-строги от фармацевтичните стандарти и 45 пъти по-строги от тези, установени за индустрията на хранителни добавки.

Редовният прием на Рибено масло помага още за:

 • DHA  допринася за поддържането на нормалната МОЗЪЧНА ФУНКЦИЯ;
 • DHA  допринася за поддържането на нормалната ЗРИТЕЛНА ФУНКЦИЯ;
 • EPA и DHA допринасят за поддържането на нормалната СЪРДЕЧНА ФУНКЦИЯ, при прием;
 • EPA и DHA допринасят за поддържането на нормално КРЪВНО НАЛЯГАНЕ, при прием от 3 g на ден;
 • EPA и DHA допринасят за поддържането на нормални нива на ТРИГЛИЦЕРИДИТЕ в кръвта при 2 g дневен прием;

 Рибеното масло разработено от д-р Бари Сиърс Omega3 RX  е ултра пречистено, с отлично качество. То е създадено чрез усъвършенствана технология EntericareTM Technology – технология за производство на капсули, благодарение на която е гарантирана по-голяма защита на рибеното масло в стомаха, като се избягват неприятното усещане от връщането на вкуса. Рибата, от която е получена EnerZona Omega3 RX е аншоа от Южен Тихи океан и се добива чрез екологично устойчив риболов.

EnerZona Omega 3 RX:

 • Тя е концентрирана: съдържа 75% от общото количество Омега 3 и най-малко 60% от EPA и DHA, в съотношение 2:1.
 • Тя е чиста и стабилна: Рибеното масло е деликатен продукт и обикновено лесно се разваля.
 • Използваната технология за приготвяне на EnerZona Omega 3 RX позволява да се получи стабилен и траен във времето продукт. По този начин всички естествени, положителни характеристики могат да се запазят за дълго време.
 • Тя е сертифицирана по IFOS (Международни стандарти за рибено масло) с максимален резултат.

EnerZona Omega 3 RX, както и другите продукти (мюсли, снакове, бисквити,протеин, шейкове и други), които д-р Бари Сиърс създава по метода на Зоната може да поръчате от онлайн магазин https://zdravensvqt.bg/. Те са балансирани, здравословни, всеки компонент от състава им е внимателно подбран, от протеини, през фибри, до мазнини – винаги и само ценни източници.

млечен протеин енерзона
Снак Баланс ® Портокал
Снак Баланс ® Черен Шоколад
Полифеноли RX

Много полезна и подробна информация може да прочетете от сайта https://www.kakvodaqm.bg/, също така може да закупите и книгите на Бари Сиърс – “Зоната”, ” Овладяване на Зоната” и ” Оздравителна Зона”.

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart