Колаген: Еликсирът за младост и здраве – Всичко, което трябва да знаете

Колаген

Една от ключовите думи за здраве и красота в световен мащаб привлича все повече вниманието, както на специалистите, така и на потребителите – колагенът.

Този основен белтък на съединителната тъкан е все по-използван в света на козметиката благодарение на своите подмладяващи и омекотяващи свойства. Същевременно се използва и като основна съставка в богата гама от хранителни добавки за поддържането и профилактиката на стави и кости.

Но задавали ли сте си въпроса какво точно е колагенът и по какъв начин допринася за нашето здраве и красота?

Попаднали сте на точното място! Тук ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за колагена – от основните му функции до най-подходящите източници, които спомагат за неговото естествено производство в организма.

Какво е колагенът?

Добавки колаген

Колагенът е белтък, намиращ се в най-голямо количество в организма и представляващ основен компонент на съединителната тъкан, хрущялите, сухожилията, костите и кожата. Състои се от аминокиселини, формиращи дълги и стабилни вериги, наричани колагенови влакна. Именно те са отговорни за осигуряването на еластичността и силата на различни тъкани. Освен това подпомагат тяхното възстановяване и регенерация.

За съжаление през различните периоди, през които преминава нашето тяло, оптималното му количество не може се поддържа в постоянни граници. С напредването на възрастта, се наблюдават измененията в тялото, които се дължат и на постепенното намаляване на неговият синтез, което може да доведе до различни признаци на стареене, като бръчки, загуба на еластичност на кожата и проблеми със ставите и сухожилията.

Процесът е плавен и бавен, но постоянен. Началните фази се наблюдават около 25 – 30 годишна възраст. Установено е, че производството на колаген намалява с приблизително 1 – 1,5% годишно след 20-годишна възраст. При този темп, до към 50-годишна възраст загубата възлиза на около 20 – 30% от общият телесен колаген. Този спад варира значително според индивидуалните ни ендогенни фактори, тютюнопушене, излагане на слънце, стрес, тежък физически труд в различните професионални направления, определен придобит хранителен режим и начинът ни на живот.

Различия се наблюдават и според пола. При жените около и след менопаузата се наблюдава по-бърза загуба от тази основна белтъчна съставка на съединителната тъкан поради намалените нива на естрогените. 

За да подпомогнете възстановяването на правилният баланс между синтеза и загубата на колаген, се препоръчва спазването на здравословен начин на живот, включващ подходящ хранителен режим според нуждите и натоварването на тялото, който включва антиоксиданти, протеини, витамини (едни от основните са С, А и D), микро- и макроелементи. Също така не забравяйте и външните фактори като защитата от слънчевите лъчи (като не подценявате и излагането през студените месеци!), адекватната хидратация, включването на упражнения с различен интензитет и натоварване според вашите възможности и възраст.

Невероятните ползи от колагена

Колаген на прах

Подобрява здравето и външния вид

Ключов компонент в поддържането на една здрава, еластична и хидратирана кожа е именно колагенът. Редовният му прием допринася за намаляването появата на бръчки и в следствие поддържа младежкия вид на кожата. Естественото производство на колаген в тялото намалява с напредването на възрастта. Това неотменно води до появата на фини бръчки и загубата на плътност на кожата особено в зоните на постоянно изложените на слънце и студ открити части на тялото. Различни проучвания показват, че хранителните добавки с колаген, спомагат за възстановяването на нормалната хидратация и, при редовен прием, поддържат кожата по-тонизирана и гладка.

Успоредно с хидратацията, колагенът съдейства и за цялата каскада от реакции отговорна за регулирането на кожата, подпомагайки бързото овладяване и неутрализиране на по-големи или по-малки кожни лезии.По този начин значително се намаляват неприятните за всички белези и стрии.

Кожата е най-големият орган с основна функция да ни предпазва от външните изменения на обкръжаващата ни среда и поддържането на вътрешната хомеостаза. Ежедневно сме изложени на рискови фактори с различен интензитет и продължителност като UV лъчи, замърсяване и не на последно място – стрес. Всичко това може да доведе до едно преждевременно стареене на кожата. Поддържането на тази нейна бариерна функция и способността й да устоява и да се адаптира към тези постоянно изменящи се външни фактори, се дължат именно на колагена.

Установено е, че редовният прием на колаген спомага за общото подобрение на външният вид на кожата, правейки я не само да изглежда, но и да се чувствате по-здрави, сияйни и млади. А това от своя страна, подобрява физическото благополучие, което има положително въздействие върху самочувствието и увереността.

Укрепва косата и ноктите

Друг ключов момент от редовният прием на колаген е заздравяването и укрепването на косата и ноктите, като същевременно ги прави по-силни и по-малко податливи на начупване и цъфтеж. Основната структурна единица на косата и ноктите е кератинът – белтък, чието производство зависи от аминокиселини, предоставени от колагена. Сухата, лесно чуплива и с изгубен блясък коса обикновено се дължи на недостиг от колаген. Редовният му прием подпомага възобновяването  на кератина, което допринася за по-силна, по-здрава и по-бляскава коса.

Колагенът е също така ключов елемент в подновяването на клетките и поддържането здравето на скалпа. Това има съществено значение за стимулирането на растежа на косата. Друго важно негово действие е подпомагането на борбата със свободните радикали, които могат да доведат до преждевременното стареене на космените фоликули.

Подобно на косата, редовната употреба на колагенови добавки, действа благоприятно и върху ноктите. Колагенът спомага за намаляването на тяхната чувствителност, увеличаването на тяхната здравина и подобряването скоростта на техния растеж. Болшинството от хората, приемащи колаген, забелязват, че ноктите им стават по-здрави и съответно все по-малко склонни към лющене и нацепване.

Приемът на колаген спомага значително за подобряването на здравето на косата и ноктите отвътре навън, което допринася и за общото им естествено качество – текстура, блясък и общ външен вид на косата и ноктите.

Поддържа здравината на ставите

 Като ключов елемент на съединителната тъкан, колагенът участва и в изграждането на хрущялната тъкан. Той подпомага за поддържането на здравината и гъвкавостта на ставите. Редовният му прием, съчетан с дори умерено движение и физическо натоварване, помагат за поддържането на здравината и гъвкавостта на ставите като в същото време намалява риска от дегенеративни ставни нарушения.

С напредване на възрастта намалява и гъвкавостта на ставите, което се дължи на намаленият синтез на колаген. Това се изразява в намалена хрущялна повърхност, което води до ставни болки. Редовният прием на колагенови продукти спомага за намаляването на този ендогенен дефицит, което помага поддържането на цялата хрущялна тъкан. А това от своя страна, спомага за облекчаването на ставните болки и подобряването на функцията на ставите.

Както видяхме при кожата, колагенът играе много важна роля и в процеса на възстановяване и поддържане на ставите и хрущялите. Този процес е от изключително значение при спортистите и хората, извършващи тежка физическа дейност поради техният повишен риск от ставни увреждания. 

Редовният прием на колаген спомага и за подобряването на гъвкавостта и подвижността на ставите. Това е от изключително значение при хората със ставни изменения, като например остеоартрит, където поддържането гъвкавостта и еластичността на ставите е ключов момент за справяне със симптомите.

Установено е също така, че редовният прием на колагенови добавки, може да има положителен ефект в превенцията на дегенеративните ставни заболявания като вече споменатият и най-разпространен остеоартрит. Колагенът значително допринася за поддържането на хрущялната тъкан, което намалява риска от развитието на възрастови ставни заболявания.

Този благоприятен ефект от редовният прием на колагенови продукти подпомага общото здраве на ставите и хрущялите, като ги прави по-еластични и устойчиви на износвания и увреждания (микро- и макроувреждания).

Колаген за намаляване на стрии

Редовният прием на колагенови продукти благоприятства и за намаляването на така омразните и неестетически стрии по кожата. Стриите са кожни образувания, породени от бързо разтягане или свиване на кожата поради промени в телесното тегло, бременност или растеж по време на пубертета. Поддържането на здрава и хидратирана кожа е предпоставка за предотвратяването и лечението на стриите. Колагенът е ключов елемент в този процес и значително улеснява възстановяването от или намаляването на появата на стрии.

Колаген срещу целулит: подобряване на кожата

Структурата на кожата поражда образуването на целулит под влиянието на натрупаните подкожни мазнини, което води и до съответният неравномерен външен вид на кожата. Колагенът идва на помощ и тук! 

Както споменахме по-горе, подобрената чрез редовният прием на колагенови продукти обща еластичност, плътност и тонус на кожата, могат да намалят възможността от появата на целулит. Това се дължи на подобрената структура на кожата и намалява като цяло видимостта на целулита, особено като се съчетае с физически упражнения и хидратация.

Подпомага здравето на сърцето 

Сред многото ползи от редовният прием на колаген, ще добавим и благоприятното му действие  върху поддържането на здрави артерии и подпомагането на кръвообращението. Това е от особено значение в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Като важен компонент на артериалните стени, недостигът на колаген може да доведе до отслабване и загуба на еластичността на кръвоносните съдове.

Чрез редовният прием на колагенови продукти се поддържат силни и здрави артерии, което може да помогне за предотвратяването на заболявания като атеросклероза, при която се наблюдават стеснения на артериите поради натрупване на холестеролни плаки.

Увеличава мускулната маса

Колагенът взима участие и в растежа и възстановяването на мускулната тъкан. Това може да бъде от важно значение при увеличаването на мускулната маса, особено при възрастни хора и спортисти.

Както вече споменахме, колагенът е важна съставка и на мускулната тъкан. Придава й сила и спомага за цялостната й функция. Участва в процеса на изграждане и поддържане на мускулите като стимулира синтезът на протеини като креатин. Това прави редовният прием на колагенови продукти особено важно след тренировки, именно когато мускулите се нуждаят от подходящата комбинация от хранителни вещества за възстановяване на микронакъсванията и намаляване на мускулните болки.

Установено е, че колагенът помага не само за увеличаването на мускулната маса, но и за подобряването на мускулната функция.Редовният прием на колагeнови продукти има особено благоприятно влияние в борбата със саркопенията (състояние на загуба на мускулна маса, свързана с възрастта) като може да я забави или дори да обрати този процес.

Накратко можем на обобщим, че колагенът е важна добавка особено за онези, които се стремят да увеличат мускулната си маса и същевременно подобрят своето физическо представяне. Прави го особено ценен за спортисти и възрастни хора, които се нуждаят от подходящата комбинация от хранителни добавки в подкрепа на своите мускули.

Подобрява здравето на чревния тракт и храносмилането

Напоследък излизат нови теории в подкрепа на благоприятният ефект от редовният прием на колагенови продукти върху здравето и подобрената цялостна функция на чревната стена, а в следствие на това, и на храносмилателните процеси. Това е от особено значение за предотвратяването и лечението на състояния като например “пропускливи черва” (leacky gut syndrome), при които увредената чревна стена позволява на нежелани вещества да преминат в кръвта.

Съдържащите се аминокиселини като глицин и пролин в колагена, подпомагат храносмилането и същевременно намаляват възпалителните процеси в чревния тракт. Това го прави много ценен помощник при заболявания като болестта на Крон и улцерозният колит. Спомага и за облекчаването на симптомите на чревни разстройства като синдромът на раздразненото черво (IBS).

Колагенът подпомага също така и баланса на чревната микрофлора, която е тясно свързана с правилното фукциониране на чревният тракт. Оттук и тясната му връзка с поддръжката на здравословна чревна микрофлора, която е една много важна предпоставка за поддържането на общото здраве и на имунната ни система.

Колагенови добавки

Колаген на таблетки

С нарастващият брой изследвания и разбиране за ползите от редовният прием на колагенови продукти, се увеличава и интересът към тях. Като основен белтък в тялото, може да се каже, че колагенът е от решаващо значение за поддържането на младостта на кожата, здравината на костите и общият тонус. С възрастта се наблюдава едно постепенно намаляване на естественото производство на колаген, което води до намаляване на еластичността на кожата и мускулната маса, здравината на костите и гъвкавостта на ставите. В момента на пазара има богат избор от колагенови добавки, които предлагат решение на тези проблеми.

Различни форми на колагенови добавки

Спрямо различните предпочитания, пазарът предлага голямо разнообразие от колагенови добавки под различни форми като всяка има своите уникални характеристики и предимства.

За постигането на оптимални здравословни цели е много важен изборът на правилната форма на колагеновата добавка. Ето и основните ключови фактора, които трябва да се имат предвид при избора на Вашата колагенова добавка:

  • Колаген на прах – една от най-популярните поради своята универсалност и лесно усвояване. Лесен е за смесване с вода, сок или други течности. Това го прави идеален за хора с малко време в забързаното ежедневие.
  • Колагенови бонбони – удобно и практично решение за тези, които не предпочитат прахообразните добавки и допълнителните количества течности. НАистина представляват лесен и приятен начин за ежедневен прием на колаген, но имайте предвид, че често съдържат и допълнителни захари или подсладители.
  • Колагенови таблетки – предпочитаният избор на онези, които вече имат установена рутина на прием на хранителни добавки. Предимството им е в точната дозировка и удобство при прием.

Видове колаген и техните функции

Установени са различни видове колаген, които са от съществено значение за правилното функциониране и координиране на множеството функции в човешкото тяло. Както вече видяхме, те поддържат структурата и здравината на кожата, ставите, костите, мускулатурата и кръвоносните съдове. В допълнение към правилният избор на най-подходящите колагенови добавки или храни, богати на колаген, трябва да се запознаем с различните типове колаген. Те се различават според мястото и функцията им в тялото, а именно най-разпространените са колаген тип I и тип II.

  • Колаген тип I – най-разсространениеят и съответно най-обилният в човешкият организъм. Намира се предимно в кожата, костите, сухожилията, хрущялите, и съединителната тъкан. Способства за поддържането на структурата и здравината на тъканите.
  • Колаген тип II – специфичен за хрущялите и ключов за тяхната еластиност и гъвкавост.
  • Колаген тип III – ключов елемент за поддържането на структурата на мускулите, вътрешните органи и кръвоносните съдове. Честата му комбинация с колаген тип I играе важна роля във формирането на кръвоносните съдове и тъкани на сърцето.
  • Колаген тип V и X – по-малко известни, но с важни роли в организма. Първият участва в образуването на клетките и косата, а тип X е важен за формирането на костите.

В обобщение

Винаги се стремете да избирате качествени колагенови продукти, които неизменно ще допринесат за справянето с ежедневните нужди на организма и по този начин ще допринесат значително за поддържането на добро здраве, еластичност и хидратация на кожата, силни кости и гъвкави стави, както и за поддържането на общия тонус. Това, от своя страна, не означава да се действа прибързано. Важен е правилният подбор на хранителни добавки и да се консултираме със съответните специалисти за компетентно мнение и съвет при специфични здравословни състояния или оплаквания.

Също така не забравяйте, че с напредването на възрастта естественото производство на колаген в организма намалява. Това води до постепенната поява на различни признаци на стареене и потенциални бъдещи здравословни проблеми. Именно тук се проявява значимостта на редовният прием на колагенови добавки. По този начин се обезпечава набавянето на така ценният белтък, което може да помогне за намаляването на отрицателните ефекти от постепенното намаляване на ендогенният колаген в тялото ни.

В заключение можем да кажем, че колагенът е не само един от основните елементи към тайните за поддържането на красива външност, но и ключова съставка за поддържането на общото ни здраве. От поддържането на младежкият вид на кожата и здравината на кости, стави, коса и нокти, до подпомагането на сърдечно-съдовата и храносмилателната системи. Важен за малки и големи, особено за определени групи от хора като спортисти и възрастни хора.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart