Здрави и красиви, (отвътре и отвън) с МSМ

MSM 560mg, 100капсули Биохерба

Какво е всъщност MSM?

MSM – метилсулфонилметан, представлява органично сярно съединение, или по-популярното –натурална форма на сяра. Сярата е елемент с изключително важно значение за всеки организъм. Всъщност тя се намира навсякъде около нас – плодове, зеленчуци, зърнени растения и животни – в това число и в човешкия организъм. Той представлява бяло кристално вещество без мирис и леко горчиво на вкус, с 34 процента съдържание на елемента сяра! Откривателят му Робърт Хершлър го е регистрирал със съкращението MSM и това е наименованието под което се продава.

MSM на пазара, се среща под формата на прах и капсули. Лесно разтворим е във вода и в кисела среда, което го прави бързоусвоим и не предизвиква дразнене на стомаха. Важно за MСM е, че е термоустойчив и не променя качествата си при термична обработка.

 Защо Сяра?

Сярата е един от много важните и основни елементи в човешкото тяло, участва в много метаболитни процеси. Някога в годините назад, хората са познавали лековитите свойства на сярата. Свързва се основно с благоприятното си въздействие върху опорно-двигателната система, но има далеч по-широк спектър на действие.

Относно количествено изражение в тялото – сярата се нарежда на осмо или девето място. Това обаче не означава, че е осма по важност, напротив. Сярата се съдържа във всяка една клетка на тялото. Важен елемент за изграждане на клетъчната мембрана.
Сярата прави клетката по-пропусклива, регулира електролитния баланс – това е изключително важно – по този начин се случва по-добър обмен на веществата. По-добра пропускливост за клетката означава, че се храни и чисти значително по-качествено, което я прави здрава и функционална.

Сярата е важна още за окислителните процеси в клетката и киселинно-алкалния баланс. Тя е елемент, който участва в синтеза на най-важните белтъци, въглехидратния метаболизъм, както и стимулира жлъчната секреция, спомага за изхвърляне на отпадните метаболитни вещества. Концентрацията на сяра в организма е най-висока в черния дроб и меките тъкани.

MSM – „природния минерал на красотата“

Наричат сярата природния “минерал на красотата”, защото е жизнено необходима за поддържане на гладка и лъскава коса и на перфектна свежа кожа.

Тя е нужна за формирането на колагена и преобладава в състава на кератина – протеин, който изгражда 98% от ноктите, участва в изграждането на кожата, косата и зъбния емайл. МSМ подпомага добрата структура и устойчивост на тези тъкани, за красива кожа, сияйна усмивка и блестяща коса.

МSМ подобрява гъвкавостта и еластичността на кожата и стимулира регенерацията й. Ако при производството на нови клетки в организма липсва достатъчно сяра, те ще бъдат нееластични, което ще допринесе за появата на бръчки, напукване и неприятни за окото белези. Когато в новите клетки присъства достатъчно количество сяра, кожата е по-мека, гъвкава и гладка. МSМ набавя тази сяра.

Акнето, включително и розацеята се повлияват благоприятно от приемането на добавки с МSМ. За заздравяването на кожата са нужни достатъчно сяра и витамин С. Без тези вещества новообразуваните тъкани оставят изпъкнали, непривлекателни белези.

При употребата на добавки с МSМ ноктите  растат по-бързо, стават по-здрави и неподатливи на нацепване и чупене.

ЕКСПЕРИМЕНТ С МSМ

Ефектът от приемането на добавки с МSМ върху състоянието на косата и ноктите бил изследван в рамките на 6-седмично двойно-сляпо пилотно изпитание върху 21 участници( 5 жени и 16 мъже ). Те били разпределени по случаен признак в две групи, които приемали дневно по 3000 мг МSМ и съответно плацебо. Измерена била дължината, блясъкът и дебелината на косъма в началото и в края на изследването. Онези участници, които приемали МSМ, демонстрирали значимо подобрение на здравето на косата и ноктите, докато при другите нямало никаква или почти никаква промяна. Най-изразената разлика била по отношение на дължината и лъскавината на косата. Ноктите също станали значително по-здрави и с подобрен външен вид. Цялостното подобрение било 80 процента даже при това кратко изпитание. Козметолозите буквално можели да различат кой е вземал МSМ само по външния вид на косата в края на изследването.

Ползи за организма от приема на МSМ

  • Сярата укрепва съединителната тъкан – важна не само за красотата, но изключително и за здравето. Богатият на сяра колаген е най-често срещания протеин в тялото, намира се в свързаните тъкани, костите и зъбите. Колагенът задържа влагата и придава еластичност на тъканите (това е приносът му за красива и млада кожа).
  • МSМ подобрява стабилността на ставите – най-популярното му приложение. Смисълът и високата ефективност на МSМ в тази посока е именно комплексното му действие. Укрепва хрущялната тъкан. Смята се, че подобрява кръвопотока към ставите, с което подобрява тяхното „хранене“ и изчистване. Грижи се за връзките и мускулите, като ги заздравява и повишава тяхната еластичност. Не на последно място стимулира производството на ставна течност, с което превентира изхабяването на ставната тъкан. Използва се успешно и като противовъзпалително средство и помощно средство за детоксикация. Именно тази цялостна грижа за ставите и ставните връзки, прави МSМ толкова добре познат сред активните спортисти.
  • МSМ е чудесно естествено средство за бързо възстановяване на мускулите – това се дължи на свойството му да намалява образуването на млечна киселина и съответно мускулна треска. Смята се, че адекватният прием на сяра в диетата може да увеличи скоростта на възстановяване при атлетите до 75%.
  • МSМ има алкализираща сила в борбата с киселинността и по този начин спомага за понижаване на PH на организма като цяло.
  • МSМ притежава противовъзпалителни и детоксикиращи свойства – подпомага отделянето на крайните продукти от обмяната на веществата и облекчава възпалителните процеси при ставите.
  • МSМ в комбинация с витамин С за подпомагане изграждането на по-здрави клетки. Във вътрешен план това означава по ефикасно отстраняване на токсините, намаляване на възпалението и болката. А външно резултатът се изразява в по мека гладка кожа и подобрена здравина на косата и ноктите. Kато доказан антиоксидант МSМ също способства за пречистване на кръвообръщението и освобождаване от токсините, попаднали в клетките. Той предпазва от действието на свободните радикали и чуждите белтъчини. Ето защо, за да поддържаме добро здраве и да позволим на тялото си да се самолекува е важно да приемаме допълнително МСМ. Организмът използува онова количество, което му е нужно и след 12 часа се освобождава от излишъка.
  • МSМ подпомага балансирането на кръвната захар при Диабет – Сярата е и компонент на инсулина – хормона който регулира въглехидратната обмяна и недостигът и може да доведе до намаленото му производство. Възможно е също дефицитът на бионалична сяра да направи клетките толкова нееластични и непропускливи, че да станат неспособни да абсорбират ефикасно захарта от кръвта, поради което нивата и се повишават. Изследванията показват, че редовното приемане на добавки с МSМ, които подобряват пропускливостта на клетките, би могло да подпомогне балансирането на кръвната захар и да даде възможност за нормализиране на претоварения панкреас.
  • МSМ помага за облекчаване на симптомите на артрит – Артритът е често срещано възпалително състояние, което причинява болка, скованост и намален обхват на движение в ставите. Тъй като МSМ има мощни противовъзпалителни свойства, често се използва като естествена алтернатива на лекарствата за подобряване на свързаните с артрита симптоми. Проучване при 49 души с остеоартрит на коляното установява, че приемането на 3,4 грама МSМ  на ден в продължение на 12 седмици намалява болката и сковаността и подобрява физическата функция в сравнение с плацебо.
  • Повишава имунната защита на организма – Имунната ви система е специализирана мрежа от тъкани, клетки и органи, която защитава тялото ви от болести. Тя може да бъде отслабена от неща като стрес, болести, неправилна диета, недостатъчен сън или липса на активност. Серните съединения като МSМ играят важна роля за здравето на имунната система. МSМ може да бъде ефективен за намаляване на оксидативния стрес и възпаления, които могат да отслабят имунитета. Освен това, той играе роля в създаването на глутатион, основния антиоксидант в тялото. Може също да помогне за повишаване нивата на това важно съединение. Наличието на адекватни нива на глутатион е от решаващо значение за цялостното здраве и функция на имунната ви система.
  • МSМ облекчава симптомите на алергия чрез намаляване на възпалението. Алергичният ринит е алергична реакция, която причинява симптоми като сълзене на очите, кихане, сърбеж, хрема и запушване на носа. Най-честите причинители на алергичен ринит включват животински пърхот, цветен прашец и плесени. Проучванията показват, че МSМ може да бъде ефективен за намаляване на симптомите на алергичен ринит. Той може да намали алергичните реакции чрез намаляване на възпалението и инхибира освобождаването на цитокини и простагландини. Проучване при 50 души с алергичен ринит установява, че доза от 2600 mg МСМ на ден за 30 дни намалява симптомите, включително сърбеж, хрема, задух, кихане и кашлица.

Препоръчителен прием, безопасност и странични ефекти на МSМ

Препоръчителния дневен прием е два пъти дневно, като се започва от 1/3 чаена лъжичка и постепенно може да се увеличи до 1 супена лъжица на ден.

Оралното приемане на МSМ най-често е в рамките на 1000-6000 мг/ден.

   Разбира се, оптималната дневна дозировка зависи до голяма степен от телесното тегло и възрастта, а така също и от тежестта и естеството на евентуалните симптоми, които говорят за недостиг. При приемането на МSМ трябва да се пие повече вода – а да не забравяме и витамин С, който усилва ефекта му.

   Ако желаете да си набавяте Сяра от различни храни, най-богатите източници са: синьо-зелени водорасли, пчелен прашец, зеле, броколи, карфиол, кисело мляко, соя, леща, слънчогледови семки, тиквени семки, люти чушки, чесън, лук, конопено семе и др.  

 МSМ под формата на прах може да бъде добавен към смути, шейк, сок и др.

Безопасност – МSМ се счита за безопасен и като цяло се понася добре с минимални странични ефекти. Големи регулаторни агенции, като FDA, са му дали най-общо признатото като безопасно (GRAS) обозначение. Направени са множество изследвания за токсичност, за да се оцени безопасността на МSМ, а дозите до 4.8 грама на ден се смятат за безопасни.

Странични ефекти – някои хора могат да получат леки реакции, ако са чувствителни към МSМ, като стомашни проблеми като гадене, подуване на корема и диария. Когато се прилага върху кожата, може също да причини леко дразнене на кожата или очите. Освен това има опасения от смесването на МSМ с алкохол, тъй като други лекарства, съдържащи сяра, могат да причинят нежелани реакции при смесване с алкохолни напитки. Все още обаче няма проучвания за тази потенциално проблемна комбинация.

Може да поръчате МSМ на прах, 200гр Dragon Superfoods и MSM 560мг, 100 капсули от https://zdravensvqt.bg/

МSM 560мг, 100 капсули, Bioherba
MSM на Прах, 200g, Dragon Superfoods

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart